Suomalaisten panimoiden oluet maistuvat niin perinteisessä kuin modernissa joulupöydässä
21.12.2020
Joulupöytään löytyy suomalaisilta panimoilta useita maukkaita olutvaihtoehtoja, niin modernien makujen että perinteisen jouluherkkujen ystäville. Joulunaika on myös hyvä hetki kokeilla uusia olutmakuja hitaasti nautiskellen.
Iltojen pimentyessä suomalaisten olutmakukin tummenee ja vahvenee.
”Tummia ja vahvoja oluita voi käyttää hyvin hitaaseen nautiskeluun ja vaikka juustojen kanssa herkutteluun”, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen.
Herkuttelu kuuluun joulunaikaan, mikä pätee niin ruokaan kuin juomaan. Joulupöydän suosikki on olut, sillä joka toiseen suomalaiseen joulupöytään katetaan tänä jouluna olutta, selviää Panimoliiton teettämästä tutkimuksesta. Valikoimasta ei ole puutetta.
”Kokeile vaikka vaaleaa vehnäolutta kalapöytään, tummia oluita, kuten tummaa lageria tai alea kinkun ja laatikoiden kera ja kevyempiä, greippimäisiä IPA-oluita kasvisherkkujen kanssa. Suklaisten jälkiruokien kanssa taas kannattaa varata joko tuhteja tummia oluita, vaikka stoutteja ja portterita tai hedelmäisen kirpeitä hapanoluita ja digestiiviksi taas täyteläisiä, karamellisia oluita.”, Lehtinen vinkkaa.
Myös Suomen Paras Olut 2020 -voittajaoluet sopivat juhlakauden ruokapöytään. Tänä vuonna parhaat Suomessa valmistetut oluet valittiin 10. kerran. Anikó Lehtinen kokosi palkituille oluille jouluruokasuositukset.
Suomen Paras Olut 2020:
Valo vehnäolut 4,5 %, Panimo Honkavuori
Ruokasuositus: joulun runsas kalapöytä.
Vaalea lager:
Rock – An allday, everyday Lager 4,7 %, RPS Brewing
Ruokasuositus: maukas mätileipä.
Pils:
Kukko Pils Alkoholiton 0,3 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy
Ruokasuositus: hienoarominen graavisiika.
Tumma tai värillinen lager:
KASKI Mustakaura 5,0 %, Takatalo & Tompuri Brewery
Ruokasuositus: mehukas joulukinkku.
Vaalea tai keskitumma ale:
Lammin Sahti 7,5 %, Lammin Sahti Oy
Ruokasuositus: suolaisen tuhti graavilohi.
Amerikkalainen IPA:
Juiciness 5,5 %, CoolHead Brew
Ruokasuositus: kermaiset juureslaatikot.
Stout ja portteri:
Ikiiurso Bourbon Barrel Aged 12,0 %, Panimoyhtiö Hiisi
Ruokasuositus: tuhdin rasvainen sinihomejuusto.
Marja-, hedelmä- ja hapanoluet:
Salted Licorice Raspberry Sour 5,0 %, CoolHead Brew
Ruokasuositus: runsas suklaakakku.
Mausteoluet:
Prykmestar Savu, vaalea 4,5 %, Vakka-Suomen Panimo
Ruokasuositus: pekonilla kuorrutettu kalkkuna.
Muut oluet:
Cerberos Bourbon BA Imperial Stout 11,8 %, Mallaskoski Oy
Ruokasuositus: suolakiteinen kypsytetty cheddar.