Virkeyttä energiajuomista

Energiajuomat ovat alkoholittomia juomia, joilla on vaikutusta ihmisen vireyteen. Energiajuoma on yleisesti hyväksytty tuotteen kuvaus, joka tunnetaan lainsäätäjien, kuluttajien, median ja tuottajien piirissä.

Energiajuomat sisältävät turvallisen määrän kofeiinia, saman mitä on saatavissa kupillisessa normaalia kahvia. Energiajuoman sisältämä kofeiinin määrä on todettu tieteellisesti turvalliseksi, sitä voi huoletta nauttia muiden juomien ja ruokien kanssa.

Vuonna 2019 energiajuomat muodostivat noin 2 prosenttia alkoholittomien juomien myynnistä Suomessa. Ihmiset saavat keskimäärin 3,4 prosenttia kokonaiskofeiinin saannistaan energiajuomista. Pääasiassa kofeiinia saadaan muista lähteistä, kuten kahvista, teestä ja suklaasta.

Energiajuomissa yleisesti käytettävät ainesosat on huolellisesti tutkittu ja tieteellisesti todistettu turvallisiksi. Energiajuomat sisältävät usein kofeiinin lisäksi myös vitamiineja, hiilihydraatteja, guaranaa, tauriinia ja sokeria.

Markkinoilla on myös vähäkalorisia tai kalorittomia vaihtoehtoja, jotka on makeutettu makeutusaineella.

Lisätietoa energiajuomista: Panimoliiton Energiajuomaesite 2021

 

Panimoliitto_energiajuomat_1-Vertailu

Periaatteet energiajuomien myynnissä ja markkinoinnissa:

  • Panimoliiton jäsenet eivät markkinoi energiajuomia alle 15-vuotiaille.
  • Panimoliiton jäsenet eivät markkinoi energiajuomia tilaisuuksissa, joissa osallistujista yli 35 % on lapsia.
  • Panimoliiton jäsenet eivät ohjaa tuotenäytteitä lapsille tai paikkoihin, joissa on huomattava määrä lapsia, esimerkkeinä koulut ja leikkipuistot.
  • Panimoliiton jäsenet eivät myy energiajuomia myyntiautomaateista, jotka sijaitsevat peruskouluissa.
  • Panimoliiton jäsenet tukevat kohtuullista käyttöä myös energiajuomien osalta.
  • Panimoliiton jäsenet sitoutuvat jakamaan tietoa energiajuomien käytöstä ja tuotesisällöistä viestintäkanavissaan.

Tämän lisäksi Panimoliiton jäsenet sitoutuvat:

  • Varmistamaan, ettei luoda kuvaa, että energiajuoma sekoitettuna alkoholiin tehostaisi alkoholin vaikutusta.
  • Sitoudutaan sisällyttämään energiajuomiin käyttöohjeet keskimääräiselle ja turvalliselle käytölle

 

Raaka-aineet

Energiajuomien piristävä vaikutus perustuu tutkittuihin ja turvallisiin raaka-aineisiin: kofeiiniin ja guaranaan. Lisäksi energiajuomat sisältävät tauriinia ja B-vitamiineja.

Kofeiinia esiintyy yli 60 kasvissa, kuten kahvissa, teessä, kaakaopavuissa, kolassa ja guaranassa. Kofeiini ei sovi kuitenkaan kaikille, kofeiiniherkkien ja raskaana olevien kannattaa valita kofeiiniton juomavaihtoehto.

Guarana on Brasiliasta peräisin oleva kasvi, jota on käytetty luonnollisena rohtona vuosituhansien ajan. Guarana antaa makua ja piristää. Osa energiajuomien kofeiinista tulee guaranauutteesta.

Tauriini on pienimolekyylinen aminohappo, jota on lihassa, kalassa, äyriäisissä, sienissä sekä eräissä pähkinöissä ja siemenissä. Lisäksi elimistö muodostaa tauriinia itse.

Yleisimpiä energiajuomiin lisättäviä vitamiineja ovat B-ryhmän vesiliukoiset vitamiinit, joiden ylimäärä poistuu elimistöstä. Joihinkin juomiin lisätään myös C- ja E-vitamiineja.