Pakkaukset

Kiertävä pakkaus on toiminnan perusta

Koko alan yhteinen tavoite on pakkausjätteen minimointi. Pakkaukset on suunniteltu uusiokäytön näkökulmasta ja palautusjärjestelmien avulla materiaalit pidetään kierrossa. Juomapakkausten palautus on erinomainen esimerkki toimivasta kiertotaloudesta.
Järjestelmässä kiertää alumiinitölkkejä, materiaalina kierrätettäviä muovi- ja lasipulloja, uudelleentäytettäviä lasipulloja sekä ravintolakäyttöön tarkoitettuja uudelleentäytettäviä hana-astioita.

pakkaukset

Pantilliset pakkaukset palautuvat

Suomalaiset ovat ahkeria kierrättäjiä. Tämä näkyy kansainvälisestikin korkeina palautusasteina. Lasipulloista palautuu uudelleentäytettäväksi lähes 100 prosenttia ja pantillisista tölkeistä kierrätettäväksi 96 prosenttia. Muovisissa juomapakkauksissa Suomen kierrätysprosentti 92 on huippuluokkaa maailmassa. Kierrätyslasipulloista palautuu 98 prosenttia.

Käytöstä poistetut pakkaukset hyötykäyttöön

Juomapakkauksista saadaan vuosittain kiertoon 17 tuhatta tonnia alumiinia, 13 tuhatta tonnia PET-muovia ja 50 tuhatta tonnia kierrätyslasia. Materiaalit käytetään uudelleen, mikä merkitsee valtavan suurta energiansäästöä, raaka-aineiden käytön vähenemistä ja jätteiden määrän pienenemistä.

Kierrätyslasipullon materiaalia hyödynnetään monipuolisesti esimerkiksi uusina pulloina ja muina lasipakkauksina tai teollisuuden routaeristeinä tai kevytbetonina. Kierrätysmuovipullot saattavat löytää uuden elämän erilaisissa muovituotteissa, pakkaustarvikkeissa ja tektiileissä. Palautuneet muovikorkit voivat muuttua ämpäreiksi, haravoiksi tai henkareiksi. Kerätystä alumiinista tehdään uusia tölkkejä.

Myös pullokorit, kennolevyt, juomakorilavat ja pyörälliset dollyt kiertävät ja ovat uudelleenkäytettäviä. Käytöstä poistetuista muovikoreista valmistetaan esimerkiksi salaoja- ja kaapeliputkia.