Suomen paras olut valitaan koronaviruksesta huolimatta

6.06.2020

Suomen Paras Olut -kilpailu järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran. Panimot ovat kärsineet merkittävästi koronaviruksesta johtuneesta pandemiasta, mutta 10-vuotistaivaltaan juhliva kisa voidaan käydä erityisjärjestelyjen ansiosta.

Suomen Paras Olut -kilpailulla halutaan nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, johon voivat osallistua niin isot kuin pienetkin panimot.

Kilpailun järjestää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ja Pienpanimoliiton perustama Suomalainen Olut ry. 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi oluet tuomaroidaan kymmenessä eri sarjassa.

-Kilpailu on kasvanut joka vuosi. Kun ensimmäisenä vuonna 2011 kilpailussa oli tuomaroitavina noin sata olutta, viime vuonna kilpailuun ilmoittautui 40 panimoa suurista pieniin ja niiltä osallistui kilpailuun yhteensä melkein 300 olutta, kertoo Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä.

Suomen parhaan oluen valitsee kokenut tuomaristo

Suomen Paras Olut -kilpailun tuomaristossa nähdään tänäkin vuonna useita oluttuomareita ja oluisiin perehtyneitä toimittajia. Tuomarointi järjestetään Helsingissä ravintola Perhon tiloissa elokuun alussa, jolloin Perho on suljettu.

-Huolehdimme tuomareiden maisteluhygieniasta ammattitaitoisen kilpailujoukkomme kanssa. Perhossa on useita tiloja, joita voimme hyödyntää tuomaroinnissa, niin että kaikki menee turvallisesti, sanoo kilpailun käytännön järjestelyistä vastaava Kari Likovuori.

Suomen Paras Olut -juhlavuoden kilpailun tulokset julkistetaan syyskuun alussa, jolloin esitellään jokaisen sarjan voittajaolut sekä koko kilpailun voittaja. Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Suomen parhaan oluen, joka palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan oluenkuluttajien liiton-European Beer Consumers Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista. EBCU on määritellyt joukon kriteerejä, joita noudattavat kilpailut voivat saada EBCU:n hyväksynnän.

Suomen Paras Olut -kilpailun voittaja edustaa Suomea ja voittajapanimoa European Beer Awards -kilpailussa.

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa toimivissa kaupallisissa panimoissa valmistetut, pullotetut tai tölkitetyt oluet, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Panimoiden ilmoittautuminen kilpailuun päättyy 3. heinäkuuta.

S-ryhmä tukee voittajaoluiden saamista kuluttajien saataville oman myymäläverkostonsa kautta ympäri Suomen. Suomen Paras Olut -mainintaa vuosilukuineen voi käyttää palkitun oluen mainonnassa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Matti Heikkilä, Suomalainen Olut ry

p. 050 505 3515, matti.heikkila@nokianpanimo.fi