Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetus sallittava muiden elintarvikkeiden tavoin

26.01.2021

Kuluttaja ei voi ostaa mietoja alkoholijuomia suomalaisesta vähittäiskaupasta, ravintolasta tai pienpanimosta kotiin toimitettuna. Koronapandemian aikana epäkohta on korostunut entisestään. Päivittäistavarakaupan, ravintola-alan ja juomateollisuuden edustajat yhdessä Kuluttajaliiton tukemana vetoavatkin, että lainsäädännöstä voisi korona-aikana poiketa.

Riskiryhmään kuuluvia kuluttajia neuvottiin pandemian alkaessa tekemään ruokaostoksensa netistä, tilaamaan ravintolaruokaa kotiin sekä käymään kaupassa aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Turvallinen asiointi on tärkeää, mutta siitä aiheutuu myös hankaluuksia.

”Ruokakaupasta ostettavia mietoja, korkeintaan 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia ei voi ostaa ennen aamuyhdeksää eikä iltayhdeksän jälkeen. Niitä ei myöskään voi tilata kotiin verkkokaupasta, eivätkä ravintolat voi toimittaa asiakkaille alkoholijuomia take away -annosten yhteydessä”, muistuttaa Kuluttajaliiton vaikuttamistyön päällikkö Tiina Vyyryläinen lainsäädännön epäkohdista.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Päivittäistavarakauppayhdistys PTY ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto yhdessä Kuluttajaliiton kanssa esittävätkin, että toimijat, joilla on 5,5-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyyntilupa, voisivat kuljettaa juomia kotiin koronapandemian aikana.

Terveyden ohella turvattava työllisyys ja Suomessa toimiva teollisuus

Se, että mietoja alkoholijuomia ei voi ostaa verkkokaupasta muiden elintarvikkeiden tavoin, kummastuttaa kuluttajia. Muutosta toivoo moni, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n Taloustutkimuksella teettämästä Suomi Syö -tutkimuksesta.

”Suomalaisista 43 prosenttia haluaisi tilata verkkokaupasta mietoja alkoholijuomia samalla, kun hoitaa ruokaostoksensakin. Nyt kuluttajat joutuvat kuitenkin asioimaan myymälässä erikseen vain alkoholiostosten takia”, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Koronapandemia on lisännyt merkittävästi ravintolaruoan kuljettamista koteihin. Joka kolmas ateria otetaan ravintolasta mukaan tai tuodaan kotiovelle.

”On kestämätöntä, että Suomessa ravintolat eivät samalla saa kuljettaa ruokailijoille mietoja alkoholijuomia. Sen sijaan se on mahdollista ulkomaisille toimijoille, jotka voivat toimittaa juomat kotiovelle asti”, ihmettelee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Lainsäädännön epäkohta ei vääristä vain palvelualaa, vaan haittaa myös Suomessa toimivaa panimoteollisuutta.

”Tilanne on epäreilu kotimaassa toimivalle juoma-alalle, jonka pitkä arvoketju työllistää niin suoraan kuin epäsuoraankin tuhansia suomalaisia”, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

 

Lisätietoja:

Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa

veli-matti.aittoniemi@mara.fi, p. 040 736 7705

 

Toimitusjohtaja Tuula Loikkanen, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

tuula.loikkanen@panimoliitto.fi, p. 040 922 0750

 

Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa PTY

kari.luoto@pty.fi, p. 040 068 8708

 

Vaikuttamistyön päällikkö Tiina Vyyryläinen, Kuluttajaliitto

tiina.vyyrylainen@kuluttajaliitto.fi, p. 050 606 74