Alkoholiverotuksen painopistettä siirrettävä pois ankarasti verotetusta oluesta

24.04.2019

EU-maihin verrattuna Suomi verottaa alkoholia rankimmin, olutta suorastaan poikkeuksellisen ankarasti. Oluen valmistukseen liittyy katkeamaton arvoketju ohrapellolta kuluttajille asti, lisäksi panimoteollisuus on merkittävä työllistäjä. Tästä huolimatta Suomessa alkoholiverotuksen painopisteenä on oluen verotus.

Suomessa 4,7-prosenttisen oluen vero nousi vuoden alussa 1,72 euroon litralta. Viroon verrattuna vero on kaksinkertainen, Saksaan verrattuna lähes 20-kertainen, selviää Panimoliiton Taloustutkimuksella teettämästä Miksi Suomi yliverottaa mietoja, mutta aliverottaa väkevämpiä alkoholijuomia? -tutkimuksesta.

-Olutveroa olisi Suomessa laskettava – ainakaan veronkorotukseen ei ole varaa. Meillä alkoholiverotuksen ohjaavuus väkevistä juomista mietoihin on EU-tasolla kolmanneksi pienintä, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Virossa uusi hallitus on jo sopinut valmisteverojen alentamisesta, mikä tarkoittaa hyvin todennäköisesti myös alkoholiveron laskua. Jos oluen hintaero Viron ja Suomen välillä kasvaa, alkoholin matkustajatuonti erittäin todennäköisesti lisääntyy.

-Matkustajatuonnin kasvaessa Suomen alkoholiverojen tuotto vähenee ja verotulot jäävät valtiolta saamatta. Tämä on päättäjiemme ehdottomasti muistettava, kun tulevissa hallitusneuvotteluissa päätetään verolinjauksista, Pakarinen muistuttaa.

Olutverotus ei suosi suomalaista työtä eikä teollisuutta

Useissa EU-maissa alkoholijuomien valmistus ja tuotanto on osa teollisuus- ja maatalouspolitiikkaa. Kotimaista maataloutta ja tuotanto halutaan verotuksellisesti suosia.

Suomalaiset panimot käyttävät suomalaista ohraa.

-Toisin on meillä, vaikka oluen valmistukseen liittyy katkeamaton arvoketju ohrapellolta aina kuluttajille asti. Lisäksi kotimainen panimoteollisuus on merkittävä työllistäjä Suomessa, Pakarinen muistuttaa.

Panimot työllistävät suoraan noin 1 700 henkilöä ja välillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kuljetusalalla ja maataloudessa noin 23 000 henkilöä

-Veronkorotusten sijaan onkin nyt keskityttävä työpaikkojen turvaamiseen ja työllisyyden kohentamiseen. Jotta voimme säilyttää vahvan ja elinvoimaisen suomalaisen panimoteollisuuden, sen menestystä on tuettava maltillisella veropolitiikalla, Panimoliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen painottaa.